BLOG

28-1-21 Marije van Bork

Is co-living een blijvende trend voor jong en oud en alles daar tussenin?

Samen met anderen in een gebouw wonen of in een groep met huizen en services delen, een trend op de woningmarkt die niet meer te stoppen lijkt. Geen woongroep en geitenwollensokkencultuur maar woonproducten die zich onderscheiden door meer te bieden dan alleen een woning,. Co-living of co-housing bieden een vorm van samenleven aan die aansluit op de tijdsgeest waar in er steeds meer eenpersoons huishoudens zijn.

Laaghangend fruit

De markt voor co-living richtte zich in eerste instantie op jongeren, expats en starters.  Utrecht krijgt nu een nieuwe plek waar co-living of co-housing landt. In Leidsche Rijn wordt gebouwd aan CHANGE= ‘een plek biedt een modern, flexibel woonconcept met hoogwaardige studio’s en een brede reeks diensten om de bewoners te faciliteren.’

Ook woningcorporatie  Mitros en Stichting De Tussenvoorziening hebben de handen ineen geslagen om bij de nieuwbouwprojecten LIVIN en MIXIT hoogwaardige gedeelde voorzieningen te realiseren om de kwaliteit van wonen te vergroten.

Nieuwe ontwikkelingen

Toch zie je hier en daar ook vernieuwende woonconcepten ontstaan voor ouderen, al dan niet alleenstaand, die nog lang niet rijp zijn voor een verzorgingstehuis maar van een huis meer verwachten dan dat je er alleen kunt wonen. Ze zoeken service, contact en behoud van zelfstandigheid in een woongebouw. Onder het mom van ‘een plek met de gemeenschappelijkheid van een studentenwoning, de bedrijvigheid van een klein dorp en de geborgenheid van een huis’ biedt woningcorporatie Habion dit met haar woonconcept Liv inn aan een oudere doelgroep.

Kinderutopia

Nu rest de vraag of co-living ook voor mensen met kinderen of doorstromers zonder kinderen op de woningmarkt zou kunnen werken. Tot nu toe zijn er nog geen voorbeelden bekend in Nederland. Maar in New York (VS) en Cambridge (UK) zijn er al voor beelden te  vinden waar wonen gecombineerd wordt met gedeelde faciliteiten als een gym, kinderopvang, speeltuin, gedeelde feestzaal waar evenementen  georganiseerd worden door een community manager.